Vedeli ste, že na východnom Slovensku bolo kedysi vyše 100 hradov?

Skutočným historickým pokladom Slovenska sú hrady a zámky. Bohužiaľ, z väčšiny ostali dnes už len ruiny a niektorí ani netušia, aké poklady kedysi ukrývali.

Kedysi boli sídlom slávnych vládcov, panovníkov a šľachticov. Prežili doby slávy, bitky i nájazdy nepriateľov. Stali sa svedkami hrdinských bojov a historických udalostí. Mnoho z týchto stavieb, žiaľ, v dnešnej dobe upadá do zabudnutia a len zvyšky hradných stien smutne pripomínajú minulosť. Ako to bolo kedysi s hradmi na východnom Slovensku? Po odpovediach som pátrala s Martinom Pristášom z Pamiatkového úradu Slovenskej republiky.

Na východnom Slovensku bolo v minulsti vyše 100 hradov

Podľa doc. Michala Slivku a Adriána Valašeka (1991) bolo na konci 20. storočia na území východného Slovenska dovtedy identifikovaných vyše 100 hradov, hrádkov alebo hradísk. Tento počet môže byť relatívny, pretože niektoré z týchto miest nie sú klasické hrady v zaužívanom slova zmysle, ale môže ísť o rôzne opevnenia, útočištia, opevnené panské sídla a pod. Niektoré objekty naopak možno dovtedy neboli identifikované priamo v teréne, pretože sa tam už nenachádzajú žiadne fortifikačné znaky či hnuteľné nálezy. Avšak názov polohy svedčí o tom, že tam v minulosti niečo mohlo byť.

A kde si postavím svoj hrad?

Hrady sa v minulosti stavali prevažne na vyvýšených a dobre brániteľných miestach, ktoré poskytovali dobrú viditeľnosť. Tak obyvatelia hradu mohli kontrolovať širšie okolie. Hrady sa takisto stavali na miestach, ktoré mali isté predispozície na stráženie nejakej oblasti či prechodu cez horský masív alebo stráženie cesty. Preto je na Slovensku zaužívaný aj termín hradská cesta. Tá spájala množstvo hradov, ktoré ju strážili a zároveň poskytovali útočište cestujúcim.

Hrady sa stavali väčšinou na vyvýšených polohách na okraji lesa alebo priamo v horskom masíve s dobrým, ale zároveň chráneným prístupom. Vyhľadávané a obľúbené boli kužeľovité kopce, ktoré strmosťou svahov vylepšovali obranyschopnosť hradov a sťažovali útok.

Markušovský hrad
Markušovský hrad

Zlatý vek hradov na východnom Slovensku

Z hľadiska obdobia väčšinou delíme hrady a hrádky na dve väčšie skupiny. Pred tatárskym vpádom a po ňom.

Medzníkom je rok 1241, keď do Uhorska z východu vpadli mongolské kmene. Bol to pustošivý nájazd, ktorý zanechal v očiach ľudí a miestnej šľachty obavy do budúcnosti. Preto od druhej polovice 13. storočia sa systematicky začalo s výstavbou hradov a hrádkov na opevnených polohách. A práve do tejto skupiny patrí väčšina východoslovenských hrádkov.

Jedným z dôvodov, prečo máme na východe Slovenska toľko zaniknutých a menej známych hradov, je, že keď po tatárskych vpádoch nebezpečenstvo pominulo, tieto hrady stratili svoje opodstatnenie a nedožili sa ani konca stredoveku.

Základná funkcia hradu bola samozrejme obranná. Slúžili aj ako útočište v prípade vpádu nepriateľa pre okolité obyvateľstvo. Sídlil tu hradný pán a šľachta. Vo vrcholnom stredoveku sa zvyšovala potreba komfortu šľachty, a preto sa tieto nepohodlné a ťažko dostupné objekty opúšťali a majitelia sa sťahovali do modernejších kaštieľov a kúrií v podhradí alebo do svojich rodových sídel.

Hrad Brekov
Hrad Brekov

Kam zmizli naše hrady?

Keď sa povie hrad, v mysli sa mi objaví obrovská kamenná stavba. Len ťažko si viem predstaviť ako môžu takéto obrovské stavby len tak zmiznúť zo zemského povrchu. Medzi najčastejšie dôvody zániku hradov vraj patrí aj to, že hrad stratí svoju funkciu a prestane sa využívať a udržiavať. Aj takéto mohutné stavby potrebujú, samozrejme, údržbu. Príroda a prostredie, v ktorom sa hrady nachádzajú, dokážu veľmi rýchlo spôsobiť zánik kamenných konštrukcií. Preto dnes väčšinu hrádkov nachádzame v takom stave, že je ťažké ich vôbec rozpoznať v teréne.

Ďalšou príčinou môže byť zámerné zničenie hradu, napríklad počas rôznych stavovských povstaní, keď veľa hradov zaniklo práve tak, že boli na rozkaz veliteľa alebo panovníka zničené, pretože predstavovali hrozbu pre politické alebo vojenské záujmy. Hrady, ktoré boli opustené neskôr, slúžili ako zdroj materiálu na ďalšie stavby. Ide hlavne o objekty, ktoré sú blízko mestečka či nejakého sídliska.

A ktorý slovenský hrad učaroval najviac vám? Dajte mi tip do komentára!

2 thoughts on “Vedeli ste, že na východnom Slovensku bolo kedysi vyše 100 hradov?

Add yours

Pridaj komentár

Website Built with WordPress.com.

Up ↑